Truth Dox

The Asbestos grave: Chronicle of a desaster foretold

Le Tombeau de l'Amiante: chronique d'un désastre annoncé

Belgium
2021 — 90' / Color, Black & White

1

Përshkrimi

Me arkivat e njëmbëdhjetë transmetuesve të bërë për RTBF nga viti 1977 deri më 2003, shfaqet një periudhë kruciale në përdorimin e asbestit në Belgjikë. Të gjitha rreziqet ishin të njohura për industrialistët, por punëtorët do t’i zbulojnë ato gradualisht përmes sëmundjeve dhe vdekjes. Këto janë vitet para ndalimit të asbestit, vite që në mënyrë cinike fitohen nga industria, falë propagandës së vet, refuzimit dhe gënjeshtrave, për të mbajtur përfitimet.

Biografia e Regjisorëve

Nina Toussaint is a filmmaker from Cologne who graduated from INSAS.
She has directed several documentary films: The Twins, about the reunion and heartbreak between two twin brothers, war orphans, in divided and then reunified Germany. Le crime quotidien, the story of Zoé Milher, founder of SOS Inceste Belgium, on her journey as a raped and bruised child.
Marie-Anne Mengeot is a journalist. She worked at RTBF from 1973 to 2003 for prime time news programs, including: Situation (socio-economic magazine), À suivre (investigations and reports), Si vous saviez and Autant Savoir (consumption, environment, health): more than 200 programs on health, environment, work and consumption issues. Author of 11 programs with different directors on the asbestos issue from 1977 to 2003.

Buy Tickets

Regjisorë

Marie-Anne Mengeot

Nina Toussaint

Producent

Isabelle Truc

Editorë

Guillaume Nolevaux

Juliette Kergoat

Zërimi

Pierre Dozin

Kontakti

IOTA PRODUCTION
7 Clos des pommiers, 1310 La Hulpe – Belgium
+32 2 344 65 31
[email protected]