Artistic Differences: Under a Roof

117

Yugoslavia
1976 — 19' / Color

1

Përshkrimi

Fitues i Çmimit të Madh në Festivalin e Filmit të Shkurtër dhe Dokumentar në Beograd më 1978, është një nga shembujt më të mirë të filmit etnografik nga ky rajon dhe sigurisht dokumentari më i mirë etnografik nga Kosova për një kohë të gjatë. I xhiruar në fshatin kosovar Nevokaze, ai përshkruan stilin tradicional të jetesës së një familje shqiptare që numëron 117 anëtarë, të gjithë duke jetuar nën një kulm dhe në harmoni të madhe. I vlerësuar nga kritika si “portret shpirtëror i kombit” ai shënoi pikën kthesë në kinemanë dokumentare kosovare duke futur vlera të larta estetike të papara ndonjëherë në historinë e filmit kosovar.

Trailer Zyrtar

Biografia e Regjisorëve

Besim Sahatçiu (2 October 1935 – 20 October 2005) was a Kosovo-Albanian director of theatre and film. After finishing gymnasium in Pejë, Sahatçiu studied literature at the University of Belgrade. Following the interruption of his studies due to compulsory military service, he worked as a translator for the publisher, Rilindja. He later studied at the Academy of Dramatic Art in Zagreb, Croatia, and defended his thesis with staging Gogol's satirical play, The Government Inspector, at People's Provincial Theatre in Pristina.
Sahatçiu's ethnographic film, 117, won the Grand Prix at the Belgrade Documentary and Short Film Festival in 1978. The film was described as a “spiritual portrait of the nation.

Buy Tickets

Regjisorë

Besim Sahatçiu

Producent

Adil Begolli

Kinematografia

Afrim Spahiu

Editorë

Mentor Kaçi