DOKUSTORIES

16/08/2023

DokuFest: Dashuri pafund deri në fund

Nga rezistenca e Prizrenit për ta ruajtur kinemanë e Lumbardhit, tek krijimi i hapësirave të reja për brezin e ri e deri te bashkëpunimi me festivale prestigjioze ndërkombëtare të filmit shohim se sa e madhe mund të jetë kultura dhe sa i përbotshëm është ky shkëmbim kulturor.

13/08/2023

DokuNights: Tërbim kundër vdekjes së dritës

Takimi i fundit në këtë edicion të paharrueshëm të DokuFestit

13/08/2023

Çmime dhe mirënjohje, u pafshim vitin tjetër në Prizren

Edicioni 22 i DokuFest u mbyll me ndarjen e çmimeve për filmat më të mirë. Në natën finale edhe njëherë u veçua rëndësia e këtij festivali. Prandaj prej sot fillon pritja me padurim për edicionin e ardhshëm.

12/08/2023

Death of a City - Një letër për një qytet që kurrë nuk do të jetë më i njëjtë

Filmi nxjerr në pah kushtet e punës në Bairro Alto të Lisbonës, ku prishja e një ndërtese që dikur ishte një punishte e vjetër shtypi, tregon jo vetëm për ndryshimin e peizazhit urban por edhe ndikimin që ka tek njerëzit që punojnë brenda këtyre kantierëve të ndërtimit.

12/08/2023

Më jep më jep më jep, një DokuNight pas mesnate

Kjo e premte ishte një tjetër natë në të cilën Andrra Stage u mbush nga fytyrat e bukura të atyre që iu bashkuan festës me HERRENSAUNA SHOWCASE +010010*.

12/08/2023

Logical Revolts : Punët e Louis Henderson

Një udhëtim vizual që eksploron forcën krijuese.

12/08/2023

Dokumentarë në kohën e konsumit

Producenti Steven Lake në master klas ndau me të pranishmit kënaqësitë dhe njëherazi sfidat e të bërit filma dokumentarë në një botë e cila mendon në një formë komerciale.

12/08/2023

Një bisedë e fundit, që la një shije të mirë

Të gjithë të pranishmit ndanë mes tyre dhe me publikun eksperiencat e tyre me fillimin e një festivali të filmit.

12/08/2023

Filmi “Q”: Një rrëfim brezash në kërkim të kuptimit

Regjisorja, Jude Chehab merr kamerën dhe fillon ti shtrojë pyetje gjyshes dhe nënës…

12/08/2023

Filmat kombëtarë që udhëtojnë në kohë

Shfaqjet e katër filmave nga Gara Kombëtare në DokuFest, të mërkurën dhe të premten, e kanë çuar publikun në një rrugëtim për të eksploruar disa çështje.

11/08/2023

New Wave i filmbërësve në Kosovë - Siç e ka parashikuar DokuFesti: Future is a Girl!

Derisa publiku priste shfaqjen e filmave në Kino Lumi, ndihej emocioni i diçkaje të re që po vinte dhe të dy filmat e treguan se ka rrëfime bindëse që publiku meriton t’i njohë.

11/08/2023

DokuNights: Hip-hop dhe energji

Edhe një herë në Andrra Stage, muzika është kryefjala e natës dhe festa nuk ka mbarim.

11/08/2023

Asnjë duartrokitje e vetme për “20 Days in Mariupol”

Filmi i Mstyslav Chernov ndjek rrjedhën kronologjike të mizorive që ndodhin në 20 ditët e luftës, teksa forcat ruse duan të marrin qytetin.

11/08/2023

Shfaqja e veçantë sjellë në kujtesë vuajtjet e kosovarëve

Shfaqja në Kino Lumi paraqiti dy filma: “Blood in the Blackbirds’ Field. A story of war, justice, and resilience”, dhe “Women of Liberty”.

11/08/2023

Po, unë kam një punë të vërtetë! Jam filmbërës i filmave të shkurtër

Sfidat me të cilat përballet industria dhe filmbërësit nuk janë aspak të vogla, aq sa herë- herë kthehen edhe në pyetje ekzistenciale, rreth të vijuarit apo jo një karrierë në filmbërjen e filmave të shkurtër.

11/08/2023

Bisedë me Naomi Uman, regjisoren e filmit "Three Sparks"

Filmi i saj “Three Sparks” në kategorinë Balkan Dox, lidh një histori personale me një legjendë të vjetër dhe hulumton mbi rolin e gruas në shoqëri në Shqipërinë rurale, ndërsa endet mes njohjes së këtyre traditave dhe shfaqjes së tyre në pelikulë.

11/08/2023

Në kërkim të arit për të ardhme më të mirë

Filmi dokumentar ‘A Golden Life’ dyzon botën e kinematografisë me realen e dhimbshme të rinjve, që i hyjnë një rruge të vështirë me parimin ose gjithçka ose asgjë.

11/08/2023

Ne Viktima. Ne fajtorët.

Shumë filma në programin e larmishëm të DokuFestit nxjerrin në pah vetë sistemet në të cilat mbahemi dhe në të cilat të gjithë bëhemi edhe viktimë edhe dhunues.

11/08/2023

Nuclear Nomads: Eksplorimi i kushteve të vetmuara të punës në industrinë bërthamore

Ne ndjekim protagonistët e këtij dokumentari: Marie-Lou, Florian, Jerome dhe Vincent të cilët punojnë si nën-kontraktorë me industrinë franceze të energjisë bërthamore.

11/08/2023

My Father’s Prison: Film për padrejtësinë

Iván Simonovis, padrejtësisht u dënua me 30 vjet burg për vdekjen e 19 personave, të vrarë në demonstrata derisa 27 të tjerë u plagosën.

10/08/2023

DokuNights: Një kohë për të ndarë të vërtetat përmes muzikës

Netët në Andrra Stage janë për ata që duan të renë sepse ofron diçka për të gjithë...

10/08/2023

Fragmente njerëzore, të një historie çnjerëzore

Është tejet e vështirë, pothuajse e pamundur të shkruash në disa paragrafe peshën emocionale, njerëzore dhe çnjerëzore që 56 minutat e “Fragments of Humanity” përmbajnë.

10/08/2023

E planifikuara, e paplanifikuara dhe çdo gjë e ndërmjetme

Sytë nga Tirana dhe Kamza: mbi kujtesën, qendrën dhe periferinë

10/08/2023

Mbi gruan, kujdesin, revoltën dhe shumë më shumë se kaq

Një panel i jashtëzakonshëm grash të cilat jo vetëm në punën e tyre, por edhe në përditshmëri ndajnë vlerën e kujdesit për njëra- tjetrën.

10/08/2023

Recension i filmit "Total Trust": "Një moment errësire nuk do t'ju verbojë përgjithmonë"

“Total Trust”, është dokumentar që heton efektet e mbikëqyrjes masive në shoqërinë kineze sot.

10/08/2023

The Taste of Mango - Eksplorimi i marrëdhënies ndër gjeneratave mes dashurisë dhe traumave

Filmi tregon një histori intime të tre grave, një gjyshe, një nëne dhe një vajze që përpiqen të lundrojnë dhe kuptojnë dinamikën e familjes pas dhunës dhe bindjes ndaj traditave.

10/08/2023

My Name is Happy: Mes lumturisë dhe mbijetesës 

Filmi zbulon realitetin e errët të dhunës sistematike patriarkale në Turqi.

10/08/2023

Recension i filmit: Stuntwomen, një dokumentar fuqizues

Shikimi i Stuntwomen më bëri të mendoja anët e prodhimit të filmit për të cilat nuk kam menduar kurrë më parë.

09/08/2023

Një tjetër natë, një tjetër DokuNight fantastik

JOSH CAFFE, JOHNY AUX, dhe GEMZA elektrizuan skenën në secilën nga daljet e tyre.

09/08/2023

Ekspozita digjitale "Si të shoh ty - Kosovë?" eksploron marrëdhëniet ndërmjet komuniteteve

Kjo nismë është rezultat i një bashkëpunimi të frytshëm mes DokuFest-it dhe Misionit të OSBE-së në Kosovë.

09/08/2023

Future is Here: E ardhmja është këtu përgjithmonë

Ka shumë mënyra për të treguar një histori, por nuk ka asgjë që tejkalon ndjesinë e shpresës teksa sheh një brez të ri regjisorësh në pikënisje të karrierave të tyre.

09/08/2023

Të njëjtë, por të ndryshëm: Një mbrëmje e kaluar mirë në DokuPlato

Nata e së martes në DokuPlato iu rezervua kategorisë së filmave kombëtarë.

09/08/2023

"117 Resounded" një gosti e vërtetë për sytë dhe veshët 

Në këtë shfaqje speciale u shikua rishtas dokumentari ant(hrop)ologjik i Besim Sahatçiut me një kolonë muzikore të kompozuar dhe interpretuar live nga Ansambli Eksperimental Lumbardhi, i drejtuar nga Ilir Bajri.

09/08/2023

Çfarë është më mirë se një filmbërës? Dy filmbërës

DokuTalk i kësaj të marte iu dedikua një diskutimi të gjerë rreth dysheve të filmbërësve.

09/08/2023

Hej Mamoushka, sot ndoqa një Master Klasë fantastike

Filmbërësja dhe fotografja e jashtëzakonshme Armeno-Franceze, Valérie Massadian të martën pasdite mbajti një master klasë në hapësirën e KinoKlubi.

09/08/2023

Breaking Social : ‘Një dollar, një votë”, filmi që flet për kleptokracinë

“Breaking Social” padyshim është dokumentari që fakton të gjitha tregimet e korrupsionit.

08/08/2023

Queendom: Me qenë vetja edhe nëse gjunjët të dridhen

“Queendom” është asgjë më shumë, asgjë më pak se sa një klithmë, e heshtur dhe e fortë për të pranuar veten, realitetin, individualitetin e tjetrit edhe në qoftë ai është tërësisht i ndryshëm nga bota që është mësuar t’i serviret.

08/08/2023

Sfidimi i realiteteve dhe tejkalimi i dhimbjes

Një përzgjedhje e filmave në kategorinë e Filmave Ndërkombëtar të Shkurtër eksploron pikërisht këtë.

08/08/2023

DokuKids, mes argëtimit e mësimit

DokuKids u dedikohet fëmijëve të grup moshave të ndryshme, ku më anë të aktiviteteve mësojnë t’i avancojnë njohuritë e tyre, sidomos në krijimin e animacioneve.

08/08/2023

DokuNights me Lyra Pamuk, Space Afrika, Islandman dhe Ujpagaz - prej natës në agim, me muzikë

Nuk ka asgjë që e mposht një natë plot me performanca të larmishme dhe i mirëpret të gjithë të eksplorojnë tinguj dhe mënyra të reja për ta shijuar festivalin në mënyrën më të mirë.

08/08/2023

Nuk dua justifikime: Qielli është limiti!

Sa larg mund të shkojnë procesi krijues dhe sa ka ndikim në ambientin përreth?

08/08/2023

Truth Dox: Phantom Parrot

A mund të dënohet dikush thjesht për një fjalëkalim?

08/08/2023

Recension: Seven Winters in Tehran por një simbol i qëndrueshëm proteste

Në fund të shfaqjes së Seven Winters në Teheran, publiku mbeti i heshtur, me sy të përlotur dhe i paralizuar nga fuqia e filmit.

07/08/2023

Ballkan Dox: Rrëfime mbi rrëfime mbi rrëfime 

Përzgjedhja e Balkan Dox nuk është përbën një pasqyrë, por një lumë jetësh dhe ujërat qarkullojnë të gjitha kujtimet: ne vetëm duhet të bëjmë një hap dhe të ndjejmë valën.

07/08/2023

“The Other Profile” - Një film për logjikën e palogjikshme 

Përballë pamundësisë për të mbyllur një llogari të rreme, regjisori Armel Hostiou vendos të shkojë në kërkim të sozisë së tij dhe bën një film. 

07/08/2023

Një rendje digjitale dhe një takim muzikor telepatik

Ryoichi Kurokawa//Willikens dhe Ivkovic në DokuNights

07/08/2023

Si mundem unë, të jem personazhi i vetë filmit tim?

DokuTalks pasditen e të dielës ja doli të sillte tek audienca një tjetër perspektivë atë të tre filmbërësve të cilët në filmat e tyre u është dashur të dokumentojnë veten.

07/08/2023

Filmat e Shkurtër të Kassel Dokfest në DokuFest krijojnë ura të reja kulturore

Festivali i Filmit Dokumentar dhe Video në Kassel sivjet ka sjellë në DokuFest një program të shkurtër filmash të kuruar posaçërisht për audiencën në Prizren.

07/08/2023

Vullnetarët e ardhur nga audienca

Bluzat e kaltra janë vetëm njëra prej shenjave që i veçon vullnetarët e festivalit më të madh të filmave në Kosovë.

06/08/2023

Filmi u bë. Po tani?

Një master klasë mbi atë që ndodh me filmat pasi përfundon së krijuari.

06/08/2023

Knit’s Island dhe jeta mes dy realiteteve

Filmi si pjesë e International Feature Dox trajton historinë e përbashkët dhe historitë individuale të një kasti të cilit për të xhiruar nuk iu desh kurrë të takohej.

06/08/2023

Nëna e të gjitha gënjeshtrave

Asmae El Moudir regjisore e filmit kishte vendosur ta fuste vetën në rolin kryesor, njëkohësisht duke realizuar dokumentarin e parë të gjatë.

06/08/2023

Asgjë më pak, asgjë më tepër: Një natë elektrizuese

Mbrëmja e djeshme ishte elektrizuese dhe ngjiti në skenë tre artistë të jashtëzakonshëm të muzikës elektronike, secili më unik se tjetri.

06/08/2023

“ADN-ja e Dinjitetit” shpalos punën e rëndësishme të mjekësisë ligjore

Regjisori Jan Baumgartner shpjegoi se në këtë projekt fokusin kryesor e kanë vënë në rëndësinë e gjetjes së eshtrave të personave të zhdukur pa asnjë akuzë apo gjykim. 

06/08/2023

Premiera botërore e “Snajka: Diary of Expectations”: Një ditar që tejkaloi pritshmëritë

Diferenca mes dy konteksteve të ndryshme kulturore pasqyrohet si rrallëherë nga “Snajka: Diary of Expectations”.

06/08/2023

Rrëfimet si një oqean: një arradhë rrëfimesh vizuale

Në vijim ju paraqitet një prezantim i shkurtër nga përzgjedhja Eyes Wide Open e filmave të Le Fresnoy të shfaqura në DokuFest.

05/08/2023

LANDSHAFT: Kërkimi i vijueshëm për paqe

“Landshaft” eksploron pasojat dhe konfliktet e vazhdueshme që banojnë në Armeni…

05/08/2023

Të përballemi me të shkuarën dhe të përballemi fort

Të shtunën paneli i “Dealing with the past” (Ballafaqimi me të kaluarën) hapi diskutimin e parë të DokuTalks.

05/08/2023

Hera e parë në Kino Lumi

Kino Lumi i vendosur në një pjesë të veçantë të qytetit, qëndronte krenar mbi Lumbardhin e Prizrenit.

05/08/2023

DokuTech me fokus në barazi dhe në ndërthurjen e artit dhe teknologjisë

Si pjesë e aktivitete të DokuTech në DokuFest, gjatë ditës në Parkun e Inovacionit dhe Trajnimeve u diskutua për IA dhe për ChatGPT.

05/08/2023

DokuNights filloi: Performanca të shkëlqyera nga Peaches, STEFFI dhe Ivana Dragsic

Shumë erdhën në Andrra Stage për të festuar nisjen e DokuFest që zgjati deri në agimin e ri

05/08/2023

Zëri i së ardhmes: Sa i guximshëm!

Ceremonia e hapjes së Edicionit 22 u realizua dhe Inteligjenca Artificiale ishte aty.

04/08/2023

Sërish në Prizren

DokuFest është i miqësive, i netëve të vona, i sfidave dhe i rikthimeve.

04/08/2023

Gjithçka gati për Edicionin 22 të DokuFest!

Marrëdhënia ndërmjet njeriut dhe Inteligjencës Artificiale është tema qendrore në këtë edicion të DokuFestit.