DOKUFEST SHPALL ORARIN E PLOTË TË PANELEVE

July 30, 2019

Në mënyrë që ta eksplorojmë temën e sivjetme të festivalit, ‘E VËRTETA’ në hollësi, kemi kuruar një numër panelesh, masterklasash e diskutimesh të cilat do të zhvillohen pëgjatë gjithë festivalit.

Panelet @ HAMAM

The possibility of publicness: A discussion on institutions, constituency, and citizenship
3 Gusht – 17:00

Si e arrijnë dhe mbajnë institucionet kulturore publicitetin e tyre? Në përgjigje të paqartësisë për atë që është publike, ky panel diskutimi do të sillet rreth themeleve dhe parimeve përmes të cilave ndërtohen institucionet e pavarura, dhe mënyrat përmes të cilave ato punojnë dhe ndryshojnë. Në veçanti, paneli do të ftojë një diskutim mbi mënyrën sesi marrëdhëniet që shfaqen me elektorantët, sjellin përkufizime të reja të publicitetit dhe pronësisë, ndërsa kërkojnë përgjegjësi dhe përgjigje nga institucionet. Duke i marrë parasysh konsideratat, praktikat dhe përvojat nga institucionet si pikënisje, tema të tilla si statusi juridik, formaliteti dhe shtetësia do të diskutohen si nocione që nuk mund të kalojë thjesht, por më tepër si fenomene sociale që prodhojnë efekte të jashtëzakonshme në jetën e përditshme. Paneli është i organizuar në partneritet me Fondacionin Lumbardhi dhe Fondacionin Heinrich Böll.
Panelistët:
Veton Nurkollari
Teodor Colakoski
MKRS TBC
Erëmira Krasniqi
Moderator: Ares Shporta

TRUTH LOST CONTROL
04 Gusht – 17:00

A është e vërteta një ndërtim apo zbulim në epokën e politikës së pas-të vërtetës? Zhvillimet në media kanë kontribuar në prodhimin dhe bollëk të të gjitha llojeve të informacionit, duke e errësuar edhe më shumë qartësinë mes lajmit faktual dhe propagandës. Në këtë mënyrë këto zhvillime kanë rritur shkallën e dukurive si shpërndarja e informatave të rreme dhe të njëanshme, të manipuluara, duke përfshirë teori konspirative dhe diskurset populiste. Cili është roli i mediave në këtë kaos të drejtuar nga teknologjitë e medias dixhitale? Paneli do të nisë diskutimin pas shfaqjes së filmit “What is Democracy”  në DokuKino, në orën 14:00.
Panelistët:
Sanam Dolatshahi
Lindita Tahiri
Anamari Repić

Moderator: Lura Limani

The True Importance of Multilingualism and Language Learning
5 Gusht- 15:00

Shfaqja e dokumentarit të shkurtë ‘With Throat in Strawberries’ me regji të Amanda Fisher, Zyrës së UNMIK-ut për Komunikime Strategjike dhe Punë Publike e ndjekur nga një panel diskutimi i organizuar nga Ambasada Britanike Prishtinë, UNMIK dhe IOM. Sinopsis: Shumica e të rinjve nga komunitete të ndryshme në Kosovë nuk e flasin gjuhën e njëri-tjetrit, duke u ndarë nga një pre-konflikt që ekziston vetëm në kujtimet e gjyshërve të tyre. Por ndryshimet po vijnë. Takoni ata, jetërat e të cilëve janë duke ndryshuar dhe ata vetë po ndryshojnë jetë duke u mësuar të flasin me fqinjtë e tyre.
Panelistët:
Adrijana Hodžić, Ministër i Administrimit të Pushtetit Lokal
Ruairi O’Connell, Ambasadori Britanez
Mytaher Haskuka, Kryetar i Prizrenit
Slaviša Mladenović, Komisioner i gjuhës
Lindita Rugova, Dekan i Fakultetit të Filologjisë, Universiteti i Prishtinës

JUSTICE IS FOR EVERYONE
5 Gusht- 16:30

Shfaqja e dokumentarit si dhe një panel diskutimi mbi drejtësinë për të mbijetuarit e dhunës seksuale të ndërlidhur me konfliktin. “The Prosecutors” është një dokumentar me metrazh të gjatë, i cili tregon historinë e tre avokatëve të përkushtuar që luftojnë për të siguruar që dhuna seksuale në konflikt të mos jetë e pa ndëshkuar. Filmi u krijua nga një besim se ligji është për të gjithë, veçanërisht ata që kanë jetuar përmes krimeve të paimagjinueshme gjatë konfliktit – qoftë ai dje apo njëzet vjet më parë. Ky dokumentar mbështet fushatën për t’i dhënë fund mosndëshkimit për kryerësit e dhunës seksuale në konflikt, ky abuzim i të drejtave të njeriut që me shekuj ka prekur njerëz të të gjitha gjinive.

TRUTH IS URGENT: Panel discussion on Dealing with the Past
06 Gusht – 17:00

Cili është ndikimi i medieve në gjuhën e narracionit që nxit nacionalizmin, dhe inkurajon gjuhën e urrejtjes duke bazuar narracionin në stigmatizim përmes stereotipizimeve? Si të ballafaqohemi me trendet e reja në komunikim, medie tradicionale, mediet sociale si dhe mediet gjithnjë e më shpesh të kontrolluara nga shteti?Panelistët:
Valerie Hopkins
Agon Maliqi
TBC
Moderator: TBC

WITH YOUTH, FOR YOUTH
07 Gusht – 17:00

Mbështetja e të rinjve me projekte për zhvillimin e shkathtësive shpesh prodhon rezultate shumë inkurajuese. Disa iniciativa nga organizata të ndryshme të shoqërisë civile me mbështetjen e Qeverisë së Dukatit të Madh të Luksemburgut u përqëndruan në fuqizimin e rinisë. Ngjarja do të ofrojë një platformë për të rinjtë për t’i prezantuar se si një mbështetje e vogël mund të përkrah arsimin dhe të ketë ndikim të rëndësishëm në orientimin e tyre në karrierë.

LOOKING BEYOND REMITTANCES
09 Gusht – 17:00

Diaspora historikisht ka luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin ekonomik, politik dhe shoqëror të Kosovës dhe regjionit. Megjithatë, përtej remitancave, cili është roli i Diasporës? A është diaspora një model për të sfiduar politikën e status quo-së? Si e injorojmë fuqinë e tyre, dhe kërkojmë një angazhim më të madh nga ana e institucioneve dhe partneritete të përmirësuara me organizata joqeveritare në rajon, komunitetet e diasporës dhe bizneset jashtë vendit. Paneli organizohet në bashkëpunim me organizatën GERMIN.

INDUSTRY EVENT @ Autostrada Biennale Info Point

Where Are The Films? A Conversation on the Market, The Audience and the Archive

Diskutim në tryezë të rrumbullakët mbi distribuimin dhe arkivat e filmit.
07 Gusht – 17:00

Si dhe pse dokumentarët zhduken pas disa vitesh? Si trajtohen ata nga agjentët e shitjes/distributorët? Cilat janë opsionet për filmbërësit që nuk arrijnë në festivale dhe nuk kanë distribuim – YouTube, Vimeo? Si duhet të vendosin filmbërësit tani që Amazon dhe Netflix po bëhen lojtarë kryesorë në krijim të përmbajtjes? Si mund të gjejmë vepra të reja dhe më të vjetra nga dokumentarët që nuk janë “mainstream”? Çfarë lloj databazash dhe burimesh arkivore mund të ndërtojmë për dokumentarë? Një bisedë e sinqertë mes filmbërësve/artistëve të pranishëm në festival dhe “vendimmarësve” në një atmosferë të relaksuar dhe të moderuar nga Pamela Cohn dhe Ozge Calafato.

INDUSTRY EVENTS @ TIFFANY’s

Demystifying Film Selection Process
08 Gusht – 16:30

Çfarë kërkon një programer festivali nga një film i shkurtë? Cili është faktori kyq që ndikon në zgjedhjen e një filmi të shkurtë të caktuar? Diskutimi do të mundohet ta çmitizojë procesin e programimit të një festivali dhe t’u mundësojë filmbërësve një pikëpamje tek njerëzit që qëndrojnë prapa programimit të filmave të shkurtë në festivale si Sundance, Berlinale dhe Venedik.
Panelistët:
Sudeep Sharma, Sundance Film Festival
Enrico Vannucci, Venice Film Festival
Sarah Schlüssel, Berlinale
Moderator:
Eroll Bilibani, DokuFest

INDUSTRY EVENTS @ TIFFANY’s

Meet the Festivals
08 Gusht – 18:00

MEET THE FESTIVALS është një mundësi unike për t’u takuar ballë për ballë me programerët dhe regjisorët që janë pjesë e disave nga festivalet më të suksesshme si Berlinale, Sundance, Venice, Riga, Visions du Réel si dhe festivaleve regjionale si Liburnia, Pravo Ljudski, Slobodna Zona, Beldocs etj.

MASTERKLASAT

MASTERCLASSES @ KINO KLUBI
07 Gusht  14:00

Mania Akbari: On Body and Artistic Creation

Duke përdorur filmin e saj të fundit “A Moon For My Father” si një pikë fillimi për diskutim dhe, regjisorja e njohur Iraniane Akbari do të zbulojë më hollësisht mbi reflektimin e trupit femëror në kinema dhe artet pamore, mbi lidhjen misterioze midis vdekjes dhe humbjes dhe lindjes, jetës në Londër si mërgimtare dhe aspekte të tjera të veprave të saj artistike dhe të filmbërjes.
08 Gusht- 14:00

With New Eyes: VR Filmmaking – Master Class with Deniz Tortum
8 Gusht- 14:00

Si mund të jetojmë në këtë botë me sy të ri? Kjo ligjeratë do të shqyrtojë mënyrat e përfaqësimit të realitetit në filmbërjes përmes VR: 360 video, 3D xhirime dhe modelim. Masterklasa do të përqëndrohe në vetë aplikimin e VR, të xhirimeve dhe të ndërtimit të një projekti masiv (qoftë përmes një projekti 360 ose një projekti Unity), si dhe metoda të reja për të ndërtuar kuptimin përmes personifikimit dhe imazhit impresiv.

Shooting and directing in documentary – Master Class with Patrick Bresnan
09 Gusht – 14:00

Patrick Bresnan do të mbajë një master klasë mbi metodat e hulumtimit që ai dhe partnerja e tij Ivete Lucas përdorin për të zhvilluar filma dokumentar.
Ligjerata do të përfshijë një diskutim mbi përdorimin e tyre të mediumit të filmit të shkurtër si një mënyrë për të ndërtuar besim dhe për të bashkëpunuar brenda një komuniteti para fillimit të një filmi artistik. Ai gjithashtu do të flasë për rëndësinë që ka fotografia në punën e tyre, për mënyrën se si funksionon financimi i filmit në SHBA, dhe se si ai dhe Ivete mbijetojnë si artistë dokumentarë në një treg të paparashikueshëm të dokumentarëve.

 

 

July 31, 2019

DokuKids 2019

July 15, 2019

Konkurs pune

October 1, 2018