Innocence Unprotected

Nevinost bez zaštite

Yugoslavia, 1968, 75 min, Colour and B&W

Kur filmi Innocence Unprotected u dha premierë më 1971, kritiku i Nju Jork Tajms Roger Greenspan brohoriti kryeveprën ekscentrike të Dusan Makavejev si “mjaft ndryshe nga çfarëdo filmi tjetër që ka gjasë ta keni parë”. Makavejev ka mbledhur në mënyrë të shkëlqyer incizimin nga filmi i parë zanor jugosllav, një dramë teatrale me tekst, me produksion dhe regji nga një akrobat i dashur, Dragoljub Aleksic. Fatkeqësisht, filmi ishte bërë gjatë okupimit gjerman kështu që pas luftës autoritetet komuniste e akuzuan Aleksicin se ishte bashkëpunëtor dhe e ndaluan premierën e tij. Njëzet e gjashtë vite pasi ishte bërë filmi i Aleksicit, Makavejev ia del ta gjejë artistin e ikur dhe fut filmin e tij të munguar në një kronikë përshkruese të shtetit jugosllav.

CREDITS

Director:

Dušan Makavejev

Producer:

Bosko Savic

Cinematography:

Stevan Mišković Branko Perak

Editing:

Ivanka Vukasović

Sound:

Dragoljub Gojković

DIRECTOR'S BIO

Dušan Makavejev (born 1932) is a Serbian, former Yugoslavian, filmmaker most known for his works which contributed to the Black Wave film movement. Makavejev's first three feature films, Man Is Not a Bird, Love Affair and Innocence Unprotected all won him international acclaim. He won won the Silver Bear Extraordinary Prize of the Jury at the 18th Berlin International Film Festival. His 1971 film W.R.: Mysteries of the Organism was banned in Yugoslavia due to its sexual and political content. The political scandal surrounding Makavejev's film effectively ended his domestic career and caused him to leave Yugoslavia and work abroad in Europe and North America.

FESTIVALS & AWARDS

Germany, 1968, Berlinale, FIPRESCI Prize, Silver Berlin Bear

Berlinale, Germany 1968 - FIPRESCI Prize, Silver Berlin Bear

United States, 1968, Chicago IFF , Winner Gold Hugo

Chicago IFF , United States 1968 - Winner Gold Hugo

CONTACT