Tusta

CroatiaSerbia, 2019, 109 min, Colour

Një dokumentar biografik për Branko Crnac Tusta dhe bendin e tij pank rok KUD Idijoti nga Pula. Anti-fashizmi i tij i paepur dhe lufta për të drejtat e të shtypurve dhe të pafqushmëve e bëri Tustan hero të vërtetë të klasës punëtore. Porositë e tij për tolerancën, bashkë-ekzistencën dhe drejtësinë shoqërore, të konsideruara ‘komuniste’ në të nëntëdhjetat, bënë që shumë radio stacione në Kroaci t’i mbyllin dyert për Idijoti. Megjithatë, ajo kurrë nuk ia ktheu mendjen atyre nga këto vlera dhe ata ishin grupi i parë kroat që mbajtën koncert në Serbi pas luftës. Ky film shpalos anën intime të Tustas, dimensionin njerëzor i cili në fund e bëri atë ikonë të pank rokut.

CREDITS

Director:

Andrej Korovljev

Producer:

Nenad Puhovski

Cinematography:

Goran Legović

Editing:

Vesna Biljan Pušić

DIRECTOR'S BIO

Andrej Korovljev was born 1970 in Pula. He studied film directing at the University of Westminster in London. In 2000 he returned to Croatia and began his professional artistic and commercial activity. His commercial work is mainly based on advertising; until this day Andrej has directed a few hundred commercials for leading Croatian and international clients. From the artistic point of view, Andrej made a name for himself in the documentary field. His film Years of Rust was awarded and screened at film festivals all over the world. Andrej has also received many honours for commercials and music videos. A long-time programmer of the fiction film selection for Motovun Film Festival (EFA partner) and a member of the Croatian Film Directors’ Guild. Two times a winner of Porin and Oktavijan awards. Currently he is preparing his feature fiction debut.

FESTIVALS & AWARDS

Croatia, 2019, Motovun FF,

Motovun FF, Croatia 2019 -

CONTACT

FACTUM
Nova Ves 18
10 000 Zagreb, Croatia
+385 1 4854 821
info@factum.com.hr