Acid Forest

Rūgštus miškas

Lithuania, 2018, 63 min, Colour

Turistë nga vende të ndryshme vijnë të shohin pyllin e vdekur, të banuar nga zogjtë e zi. Për disa vizitorë pylli rikujton mbeturina radioaktive, ndërsa disa e lidhin me filmin The Birds të Hitchcock. Ne i shohim turistët nga perspektiva e pelikanit, teksa ata duken si specie kureshtare që eksplorojnë peizazhin e pazakontë. Gradualisht, shpaloset një tregim veçantë: ka ekzistuar një pyll antik pishash, por pastaj disa pelikanë ateruan aty. Tani ekzistojnë mijëra zogj dhe ata i mbysin drunjtë e pishës me ...jashtëqitje. Vështrimet dhe përgjigjet njerëzore ndaj këtij mjedisi janë shumë-shtresore dhe të çuditshme si vetë historia e pyllit.

CREDITS

Director:

Rugilė Barzdžiukaitė

Producer:

Dovydas Korba

Cinematography:

Rugilė Barzdžiukaitė

Editing:

Rugilė Barzdžiukaitė

Sound:

Dovydas Korba

DIRECTOR'S BIO

Rugilė Barzdžiukaitė (b. 1983) works as filmmaker and theatre director, based in Lithuania. She completed her MA in Screen Documentary at Goldsmiths, London (2013), BA in Cinematography (2006) and Theatre directing (2008) in Lithuanian Academy of Music and Theatre. In her creative works, Rugile explores the gap between objective and imagined realities, while challenging an anthropocentric way of thinking in a playful way. Prior to Acid Forest, Rugile has directed four short films and two contemporary operas (Have a Good Day! and Sun and Sea), which brought 6 prestigious awards for the creative team and are still touring around the world. Rugile is one of the three artists who will represent Lithuania for the Venice Biennale of Art in 2019.

FESTIVALS & AWARDS

Switzerland, 2018, Locarno IFF, Swatch Art Peace Hotel Award

Locarno IFF, Switzerland 2018 - Swatch Art Peace Hotel Award

Canada, 2019, Hot Docs,

Hot Docs, Canada 2019 -

Czech Republic, 2018, Jihlava IDFF,

Jihlava IDFF, Czech Republic 2018 -

United States, 2018, AFI Fest,

AFI Fest, United States 2018 -

Italy, 2018, Festival dei Popoli ,

Festival dei Popoli , Italy 2018 -

CONTACT

Neon Realism
Rugilė Barzdžiukaitė
+37061523994
rugile@neonrealism.lt
https://neonrealism.lt