10 August, 2023


Në një ngjarje historike për industrinë e filmit në zhvillim të Kosovës, DokuFest do të prezantojë premierën botërore të dy filmave të parë të mbështetur përmes grantit "Mbështetje për valën e re të kineastëve të Kosovës". Kjo iniciativë prestigjioze, e financuar nga Ambasada Suedeze në Kosovë, synon të kultivojë talentët e  rinj në industrinë e filmit.

Dy filmat e parë të mbështetur nga ky grant janë “Motrat” nga  Albana Nila dhe “Transmetimi” nga Flutura Balaj. Të dy kineastet kanë shprehur mirënjohje të thellë për mundësinë, ku Balaj tha: “Të jesh pjesë e valës së re të kineastëve të Kosovës është shumë më tepër se një arritje personale, ajo të jep ndjenjën e përkatësisë ndaj një komuniteti që i jep shtysë kësaj epoke revolucionare në të cilën kreativiteti dhe ambicia artistike po lulëzon. Fitimi i këtij granti më lejoi të marr pjesë në diçka më të madhe se filmi im dhe inkurajoj shumë çdo artist të ri që të eksplorojë idenë e përfshirjes në mundësi të tilla.”

Mbështetja e Ambasadës Suedeze ishte e rëndësishme në themelimin e këtij granti. Përfaqësuesi i tyre deklaroi se “Suedia beson në potencialin e pashfrytëzuar të tregimtarëve, regjisorëve dhe producentëve të Kosovës. Ata nxisin kreativitetin, nxisin ide të reja dhe krijojnë mundësi të pakufishme në botën e kinemasë. Ne jemi të përkushtuar të mbështesim përpjekjet e tyre, duke ditur se kontributet e tyre mund të pasurojnë industrinë globale të filmit.”

Albana Nila, përfituesja e parë e grantit, ndau entuziazmin dhe mirënjohjen e saj: “Të jesh pjesë e skemës së grantit për Mbështetjen e Valës së Re të Kineastëve të Kosovës ka qenë një ëndërr absolute e realizuar që më ka mbushur zemrën me mirënjohje të pakufishme. Më e mira nuk ka ardhur ende dhe jam i emocionuar të shoh se ku do të më çojë në të ardhmen ky udhëtim i bukur.”

Filmat do të shfaqen me rastin kremtimit të Ditës Suedeze në DokuFest, të enjten në Kino Lumi, duke filluar nga ora 20:30.

Eroll Bilibani, udhëheqësi i DokuLab, shpjegoi se kjo skemë granti u themelua për të krijuar mundësi për kineastët nën moshën 30 vjeç. Ai nënvizoi se “në zemër të këtij programi të gjallë qëndron një angazhim i pasionuar për të ushqyer talentin vendas, ëndrrërrimtarët e rinj, regjisorët vizionarë dhe prodhuesit novatorë. Dhe më e mira nuk ka ardhur ende - nga një kaleidoskop prej gjashtë projektesh filmike, ne do të zgjedhim dy gurë të çmuar kinematografikë që do të dhurohen jo vetëm me mbështetje financiare, por edhe me pajisje dhe mentorim nga maestrot e industrisë".

Fituesit e kësaj nisme entuziasmuese do të shpallen gjatë ceremonisë së mbylljes, duke shënuar një tjetër moment historik në komunitetin e lulëzuar të filmit të Kosovës. Bashkëpunimi mes DokuFest, Ambasadës Suedeze dhe kineastëve të talentuar të Kosovës premton të jetë një fener i krijimtarisë dhe inovacionit në rajon, dhe me të vërtetë, më e mira nuk ka ardhur ende.