19 May, 2023


Më 26 maj, producentët e DokuFest, Eroll Bilibani & Malbora Krajku, do të udhëtojnë në Gjenevë të Zvicrës për të prezantuar tre programe me 15 filma të prodhuar nga DokuFest, nga laboratori jonë i produksionit 12-vjeçar. Filmbërësit prezent do të jenë dy ish-nxënëse të shkollave tona të filmit, Dafina Daka dhe Lyrza Pozhegu.

Programet janë sjellë në bashkëpunim me ‘Université Populaire Albanaise’ dhe do të shfaqen në 'Les Cinémas du Grütli'.

'Uversité Populaire Albanaise' ose 'Universiteti Popullor Shqiptar' është një shoqatë jofitimprurëse që punon për të mbështetur migrantët drejt integrimit më të mirë në Zvicër, në kuadër të punës së 'Universiteti i Kulturave të Gjenevës'(UPA).

Filmat trajtojne tema te ndryshme shoqerore, pabarazia, varferia, fuqizimi i vajzave, dhuna dhe ngacmime, tregime nga margjinat e Kosoves, ambient etj. 

Programi 1:
Arti i Personales (The Art of Personal) - programi 33 minuta

Shtojzovalle - 12 min
Regjia: Flutura Balaj
Krijesa magjike e mitologjisë shqiptare që zotërojnë fuqi të mbinatyrshme dhe bukuri të jashtëzakonshme. Të gjendur shpesh në pyll duke kënduar dhe kërcyer, Shtojzovalle më në fund kapen nga sytë e njerëzve. Pas shekujsh të jetuari rreth nesh, ata na ftojnë në realitetet e tyre mistike. Duke na lënë të takojmë superfuqitë e tyre, botën e tyre të bukur dhe dëshirën për muzikë, këto Shtojzovalle na ndihmojnë të reflektojmë mbi mundësitë e humbura që kemi pasur për të parë dhe vlerësuar çdo Shtojzovalle në jetën reale.

Pa përkufizim - 6 min
Regjia: Era Skivjani
Rrëfimet e disa personazheve për paragjykimet dhe diskriminimin në shoqërinë tonë.

Laetitia - 9 min
Regjia: Laureta Paçarizi
Laetitia është një grua franceze që i pëlqen gjithçka në jetë. Ajo jeton në Prizren të Kosovës me bashkëshortin e saj kosovar dhe dy fëmijët e tyre. Kur ajo është 41, ajo sëmuret përfundimisht dhe e di se do të vdesë në një kohë të shkurtër. Që nga ky moment, forca, dashuria dhe besimi i saj fillojnë të rriten në mënyrë të mahnitshme.

Unë nuk jam vetëm një... (I am not just a...) - 6 min
Regjia: Sonja Azizaj
Eksplorimi se si është të jetosh në mendjen e një gruaje përmes një filmi dokumentar të shkurtër. Aleksandra është një shembull i një gruaje moderne, e cila jeton në një shoqëri urbane shqiptare të shekullit të 21-të duke e veshur dhe pasqyruar gjithë kompleksitetin e saj. Një shëtitje e shkurtër nëpër universin femëror dhe çfarë zbulohet nën fjalën grua si objekt.


Programi 2
Përceptimet e identitetit (Perception of Identity) - program 28 minuta

In Rainbows (Në Ylber) - 7 min
Regjia: Vlera Azizi
In Rainbows është një dokumentar i shkurtër që fokusohet në drag queens që jetojnë në Kosovë dhe luftën kundër intolerancës e vendosur në një kryeqytet. Ne ndjekim dy mbretëresha të famshme në përpjekjen e tyre për të përqafuar personalitetin e tyre të shkëlqyer gjatë gjithë kohës duke u përgatitur për performancën e tyre të radhës. Duke prekur gjithashtu çështjet e homofobisë dhe prejardhjes socio-ekonomike, dokumentari paraqet biseda midis mbretëreshave të njohura të tërheqjes Agatha Bones dhe Diva.

Man (Burri) – 12min
Regjia: Dafina Daka
Koncepti i këtij dokumentari është të rrisë ndërgjegjësimin ndaj maskulinitetit toksik, i cili prek shumë të rinjtë në Kosovë dhe në shumicën e rasteve çon në pasoja emocionale si depresioni, agresioni, vetëvlerësimi i ulët, demotivimi, konfuzioni në vendimmarrje sidomos në zgjedhjen e karrierës.

Without Brother (Pa vëlla) – 9 min
Regjia: Alba Demiri, Genta Sefa
Katër gra, një histori. E thënë në mbarë Kosovën. Barra e të qenit vajzë, në familjet pa djem. Plot ankth, paragjykime dhe guxim. Pa vlla! Një film që kapërcen stereotipet gjinore!


Programi 3 
Simple stories from a complex region (Tregime të thjeshta nga një rajon kompleks ) - program 33 minuta

Smoke (Tymi) - 9 min
Regjia: Gorana Jovanoviq
Një shtëpi u dogj gjashtëmbëdhjetë vjet më parë, por tymi mbetet.

Flutter (valëvitje) - 10 min 
Regjia: Norika Sefa
Një shtëpi u dogj gjashtëmbëdhjetë vjet më parë, por tymi mbetet.

Naser - 6 min 
Regjia: Biljana Dulovic, Mateja Raickovic, Yllka Haxhikadrija
Rutina e peshkatarit zbuloi pjesët e fshehura të kësaj pune dhe shumë nga betejat e saj.

The Spring In Summer (Pranvera në Verë) - 8 minuta
Regjia: Mila Radonjikj, Vanja Ristic, Edin Alija
Ky film i shkurtër dokumentar kap momentet kur përdorim burimin e ujit. Është një tregim poetik dhe alegorik për njerëzit, dallimet, lidhjet, ngjashmëritë. Ne të gjithë ndalemi pranë burimit të ujit, qoftë edhe për një moment, pavarësisht nga vijmë apo ku shkojmë. Kjo është një histori për të gjithë ne të rinj, të moshuar, të lumtur ose të trishtuar, të zemëruar ose të kënaqur, ose thjesht të etur. Kjo është një histori për momentet e vogla të magjisë që ndodhin atje, te shatërvani.