22 Jul, 2021


Universi kinematografik i krijuar nga Iva Radivojević, që përfshin filmat e saj të metrazhit te gjatë e të shkurtër, si dhe si editore e filmave të shumtë të pavarur, është i pasur me kuriozitet. Ajo është e patrembur në praktikën dhe e shpejtë në procesin e saj, dy cilësi të mrekullueshme për çdo artist dhe veçanërisht për një krijuese të pavarur të lëvizjes, ndjenjës, dëgjimit e imazheve të frymëmarrjes.

Iva e ka përshkruar aktin dhe përvojën e filmimit pothuajse si një përvojë fetare - “Unë hyj në një zonë, një vend meditues - një vend të pranisë”.

Për katër vitet e fundit, unë kam punuar ngushtë me Ivën për të prodhuar Aleph, filmin e saj të dytë te gjatë, një udhëtim të frymëzuar / përmbushur nga Borges dhe Barthes. Dhjetë personazhe në dhjetë vende dhe pesë kontinente popullojnë një labirint të përvojës së transmetuar përderisa histori të përbashkëta, dëshira, diskutime, kujtime dhe logjika ëndrrash shënojnë territore psikike dhe fizike.

Gjatë bërjes së Aleph, unë mora një vendim për të mos shikuar asnjë nga filmat e shkurtër të shumtë të Iva-s (rreth 45 deri më sot, më të hershmet nga 2007, filmuar dhe edituar nga vetë artistja). Por sapo filmi mbaroi, fillova të thellohem në këta filma të fshehtë, të butë, shpesh me humor, gjithnjë soditës dhe pafundësisht kërkues, ku secili në mënyrën e vet dëshmojnë për integritetin e takimit të shpejtë, e se si copëzat, informatat, sugjerimet e shënimet formojmë mënyrën se si lëvizim në botë. Si të hysh në një rrugë, një dyqan, një peizazh. Si të ndeshemi me gjuhën, si të zhvendosim tekstin. A + B, ose një dashnor të humbur. Si të tregosh historinë e dikujt pa u bërë vet historia. Rigoroziteti i një dokumentaristi, për të arritur në “çfarë” dhe “pse” u bashkua me angazhimin e një ilustruesi për konturet dhe linjat e lakueshme të “ku”. Një sy kamere i praktikuar, vështrimi poroz i një poeti në të gjithë kompleksitetin e tij bujar, endacak, fiks. Të pushuar dhe të shqetësuar.

Ne flasim për filma të shkurtër këto ditë në terma mbase shumë të shtrirë ose tolerantë, duke kufizuar parullën, fraza e ngatërruar “Filma të shkurtër: Për sa kohë që duhet” pothuajse bën një tallje me përkohësinë e natyrshme të formës. Kohëzgjatja është një vendim, fundi i një bisede ose një aparat fotografik ose një udhëtim mund të jetë përcaktues, por në duar kureshtare dhe pyetëse, duke ditur se ku dhe kur duhet të largohemi nga ajo ‘paqe ekstatike’ që hasim në bote dhe nga bota, me të tjerët , me tokë, dhe qiell dhe ujë përmes këngës dhe daulleve të çelikut. Kujdesi nëpër shtresat e akullit, përmes kufijve të avulluar, në dritën e shpërndarë të mesditës, në dhomën ku momenti është i pafund.

Ky program i filmave të shkurtë të zgjedhura të Iva-s, që zgjat dhjetë vjet, nga 2011-2021, duke përfshirë premierën botërore të një pune të bërë gjatë fazave të ndryshme të izolimit (lockdown) të vitit 2020 - Мирно Идем Кривим Путем {Në heshtje, Unë Eci në Rrugën e Gabuar} - është i ndarë në dy akte të veçanta tematike, duke përfshirë kushtet e grimcave, pllajat dhe portretet, sinjalet nga prodhuesi i tyre. Filma që mbështjellin, dhe thejnë dhe transportojnë, duke bërë dhe shënuar kohën.


—Madeleine Molyneaux, NY, Korrik 2021