14 August, 2023


Në ceremoninë e ndarjes së çmimeve, e mbajtur në kinemanë Lumbardhi në Prizren, të shtunën në mbrëmje, në prani të personaliteteve të shumta, mysafirëve, anëtarve të jurive, sponsorëve dhe partnerëve të festivalit, u shpallën fituesit e edicionit të 22-të të DokuFest.

105 filma ishin në garë për çmime në 8 kategori konkurruese të festivalit dhe u vlerësuan nga një grup jurish të përbërë nga kineastë, drejtorë festivalesh, profesionistë të filmit dhe aktivistë të të drejtave të njeriut nga e gjithë bota. Një përzgjedhje prej dymbëdhjetë filmash konkurruan gjithashtu për çmimin e publikut.

Festivali 9-ditor solli shfaqjen e 256 filmave në 8 kinema dhe ambiente të improvizuara të shfaqjes në të gjithë qytetin, si dhe në ambientet e ITP-së, me seminare, panele, debate, masterklase, ekspozita dhe një seri aktesh live nën muzikën e DokuNights, duke e kthyer edhe një herë qytetin e Prizrenit në një vend të madh feste të kinemasë, muzikës dhe artit.

Best Balkan Dox iu dha regjisores turke Somnur Vardar për filmin e saj Drifting. Çmime të tjera përfshinin fituesit në kategoritë Best Int'l Feature dhe Short Dox, Human Rights, Truth Dox dhe Green Dox, filmi më i mirë i shkurtër ndërkombëtar dhe më i mirë kombëtar, dhe Çmimi i Audiencës. Krahas këtyre u dhanë edhe një sërë çmimesh të tjera si; çmimi i distribuimit, kandidatura e DokuFest për filmin e shkurtër më të mirë Evropian në Çmimin e Filmit Evropian, dy grante në kuadër të New Wave Grant Award si dhe disa çmime të sapokrijuara, si pjesë e bashkëpunimit mes DokuFest dhe QKK (Qendra e Filmit në Kosovë) dhe Le Fresnoy, Studio Kombëtare e Artit Bashkëkohor në Francë. Gjithashtu, Doc Alliance, një rrjet prej shtatë festivaleve kryesore dokumentare të Evropës, në të cilin DokuFest ishte i ftuar këtë vit si festival i ftuar, shpërndau gjithashtu çmimet Doc Alliance në kategoritë e shkurtra dhe artistike.
 

Lista e plotë e çmimeve, duke përfshirë deklaratat e jurisë më poshtë.

 

Kategoria Balkan Dox

Juria: Marlene Edoyan, Srđan Kovačević dhe Zeynep Güzel

Fituesi: Drifting nga Somnur Vardar

 

Deklarata e jurisë:

Duke tërhequr vëmendjen në horizontin dramatik të një metropoli, regjisorja e kthen fokusin e saj në kushtet shfrytëzuese të punës dhe jetët e punëtorëve kurdë të ndërtimit. Me një qasje humane dhe respektuese dhe një trajtim delikat narrativ, ajo krijon një hapësirë intime kinematografike, për të sqaruar në mënyrë të ndërlikuar momentet e cenueshmërisë, elasticitetit dhe solidaritetit. Përkushtimi i regjisores ndaj temës dhe protagonistëve të filmit hodhi dritë të re për një projekt kompleks rindërtimi ekonomik në Turqinë bashkëkohore. Rezultati është një film që nxit mendimin, me një koment imperativ socio-politik të bashkangjitur.

 

Kategoria International Feature Dox

Juria: Valérie Massadian, Dario Oliveira dhe Maryam Tafakory

Fituesi: Hypermoon nga Mia Engberg
 

Deklarata e jurisë:

Për lirinë e saj kinematografike, gjurmimin e një udhëtimi kompleks që kapet për jetën përmes shtresave poetike dhe delikate të kujtimeve, për intimitetin e brishtë të përballjes me vdekjen, që filmi e kapërcen me një reagim rezistence dhe dashurie, çmimi shkon për "Hypermoon" nga Mia Engberg.
 

Përmendje e veçantë:

nga Jude Chehab

 

Deklarata e jurisë:

Për portretin e saj familjar subversiv të ngatërresave intime midis tre brezave të grave që përballen me marrëdhënien e njëra-tjetrës me fenë dhe dashurinë, përmendja e veçantë shkon tek "Q".

 

Kategoria International Short Dox

Juria: Sanne Jehoul, Ruggero Calich dhe Randa Maroufi

Fituesi: Pacific Club nga Valentin Noujaïm

 

Deklarata e jurisë:

Ne kemi zgjedhur të shpërblejmë me këtë cmim një film që tregon kujdes dhe ndjeshmëri të vërtetë ndaj karakterit të tij. Nëpërmjet dëshmive, vizualizimeve dixhitale dhe performancës, ai synon të ruajë kujtesën e një hapësire dikur vendimtare për një komunitet të përjashtuar, një hapësire, gjurmët fizike të së cilës janë zhdukur mes kapitalizmit urban. Ambienti i mahnitshëm i vendngjarjes së filmit gjatë natës dhe në agim ngjall humbje dhe kujtesë, duke i dhënë hapësirë kompleksitetit të historisë së hapësirës, gëzimeve dhe tragjedive. Fituesi i garrës ndërkombëtare të filmit të shkurtë dokumentar është Pacific Club nga Valentin Noujaïm.

 

Kategoria Int’l Short Film

Juria: Dorian Jespers, Nina Rodríguez dhe Simon Ellis

Fituesi: Neighbour Abdi nga Douwe Dijkstra

Deklarata e jurisë:

Të jesh një juri e mirë në DokuFest është një detyrë sfiduese. Ajo përfshin shmangien e kohës së tepërt në programin tërheqës të dokumentarëve, shmangien e takimeve të shumta që largojnë fokusin nga detyra, shmangien e festave të pafundme dhe shmangien e dhënies së një çmimi tjetër për një prej filmave të shkurtër më të suksesshëm të vitit.

Kjo juri është krenare që nuk ka mundur të shmangë asnjërën nga këto.

Madje, kjo juri është e përgatitur të pohojë se të përmbahesh nga dhënia e çmimit filmit Neighbour Abdi është gati një arritje e pakapërcyeshme: filmi shkëlqen si provë.

Neighbour Abdi qëndron si pjesa më novatore, më lozonjare, më argëtuese dhe e punuar me mjeshtëri. Dhe sikur kinemaja të mos mjaftonte, filmi është gjithashtu një thirrje e thellë për rritjen e mirëkuptimit, unitetit dhe humanizmit mes individëve, duke u shtrirë nga fqinjët e afërt në komunitete të tëra.

Le të vazhdojë të jetë e pashmangshme.

 

Përmendje e veçantë:

The Goose’s Excuse nga Abdo Zin Eldin dhe Mahdy Abo Bahat

 

Deklarata e jurisë:

Për krijimin e një eksperience thellësisht kinematografike që në ritmin e saj të veçantë, na nxiti në një udhëtim shpirtëror që vazhdon të gumëzhijë. 

E njëjta juri zgjodhi Daydreaming në mënyrë kaq të gjallë për festat tona spanjolle nga Christian Avilés si Kandidat i Filmit të Shkurtër të DokuFest për Çmimet Evropiane të Filmit 2023.

 

Deklarata e jurisë:

Juria u ledhatua nga ky meditim i krijuar me shkathtësi mbi braktisjen e adoleshentëve. Një vlerësim alternativ i prirjes britanike për të gatuar veten çdo vit, hedh dritë çuditëse mbi një fenomen të errët, duke rishqyrtuar dëshirën për t'u bërë një sfungjer diellor si një domosdoshmëri biologjike. Një e ardhme me diell për këtë regjisor.

 

 

Kategoria Human Rights Dox 

Juria: Shoshi Korman, Rron Gjinovci dhe Dina Pokrajac

Fituesi: A Golden Life nga Boubacar Sangaré

 

Deklarata e jurisë:

Dokumentarët më të mirë i lënë shikuesit të ndjehen sikur kanë hyrë në një botë të re duke u përballur njëkohësisht me atë që tashmë e dinë dhe duke i bërë ata të dalin nga zona e tyre e rehatisë. Filmi fitues trajton çështjen e punës së fëmijëve me një lente të qartë vëzhgimi që rezulton në një portret tërheqës dhe me një sfond social të hulumtuar mirë. Regjisori krijon një lidhje besimi me protagonistët e tij, duke iu afruar atyre me respekt dhe siguri të ngrohtë. Një udhëtim magjepsës kinematografik në jetën e të miturve që punojnë para kohe, duke ekspozuar kështu pabarazinë globale dhe duke mos na lejuar ta largojmë shikimin.

 

Përmendje e veçantë:

My Name is Happy nga Ayşe Toprak dhe Nick Read

Deklarata e jurisë:

Mbrojtja e grave kundër dhunës me bazë gjinore është një çështje e të drejtave të njeriut që shpesh anashkalohet globalisht. Pavarësisht përpjekjeve të palodhura të aktivistëve në mbarë botën, shkalla e femicideve mbetet kokëfortësisht e lartë. Ky dokumentar i mprehtë emocionalisht na prezanton me një grua të re, me forcë të jashtëzakonshme dhe optimizëm të pamëshirshëm që përdor zërin e saj si një instrument të fuqishëm proteste. Mutlu, do të thotë e lumtur në turqisht dhe pavarësisht nga fati i saj tragjik, heroina jonë arrin të shndërrojë urrejtjen dhe zemërimin në një forcë për ndryshime shoqërore progresive dhe të gjejë lumturinë në këngën e saj elastike.

 

 

Kategoria Green Dox

Juria: Cecilia Barrionuevo, Artan Sadiku dhe Viera Čákanyová

Fituesi: Last Things nga Deborah Stratman

Deklarata e jurisë:

Filmi fitues në kategorinë Green Dox u përzgjodh si i tillë nga juria sepse përfaqëson një trajtim të ri, përtej metodave të dukshme të temave të filmave mjedisorë. Ai përdor shkëmbinj dhe minerale si një material thelbësor të planetit tone, për t'u angazhuar në një gamë të gjerë disiplinash - nga shkenca, letërsia, etnografia, për të na dhënë në fund një film jashtëzakonisht stimulues, reflektues, politik dhe jo-përfundimtar. Ai kombinon një qasje shkencore depërtuese me një gjuhë poetike për të krijuar një mesazh shumë artistik që lidh të kaluarën e largët dhe të ardhmen e mundshme të së tashmes sonë. Kjo është arsyeja pse juria vendosi t'i jepte çmimin filmit Last Things nga Deborah Stratman.

Çmimi Green Dox jepet me mirësjellje nga RBF, (Fondacioni Rockefeller Brothers).

 

Kategoria Truth Dox

Juria: Tomáš Hudák, Emilia Mazik dhe Gugi Gumilang

Fituesi: Total Trust nga Jialing Zhang

Deklarata e jurisë:

"Total Trust" kundërshton sfida reale ndaj asaj që prej kohësh është argumentuar si një e drejtë themelore për privatësi. Vetë titulli qëndron në kontrast me atmosferën e përhapur në Kinë, ku mosbesimi është përforcuar në një masë që e pozicionon kombin si një gjigant mbikëqyrës global. Ky koleksion i tregimeve jashtëzakonisht të fuqishme ofron një dritare të rrallë në jetë brenda këtyre kufizimeve. Ai nënvizon avantazhet praktike politike të censurës për ata që janë nën kontrollin e shtetit, ndërsa zbulon gjithashtu pasojat e dëmshme për ata që guxojnë të ndryshojnë sistemin. Përkundër faktit se gjysmë miliardi kamera janë të drejtuara nga shoqëria pa leje, anëtarët e jurisë mendojnë se kjo vepër e jashtëzakonshme nga kineastët kap elemente paralajmëruese dhe të jashtëzakonshme.

 

Përmendje e veçantë:

Seven Winters in Teheran nga Steffi Niederzoll

Deklarata e jurisë:

Juria e garës së Truth Dox vlerëson Seven Winters in Teheran për tërheqjen e vëmendjes ndaj historisë tragjike të një gruaje të re që me guxim mbështet të vërtetën edhe përballë vdekjes, dhe për dhënien e një narrative që ndërthur dëshmitë individuale me një kontekst më të gjerë shoqëror të jetesës brenda një shoqërie patriarkale, qoftë në Iran apo gjetkë.

 

Kategoria Kombëtare 

Juria: Maike Mia Höhne, Sabahat Meta dhe Thelyia Petraki

Fituesi: Prishtinë, 2002 nga Trëndelina Halili

 

Deklarata e jurisë:

Një portretizim tërheqës dhe eksplorim autentik i emocioneve njerëzore të vendosura në sfondin e pasigurisë. Komploti thellohet në ndjenjat e papërpunuara të pasigurisë që vazhdojnë, duke tërhequr një paralele të habitshme me emocionet e përjetshme të përjetuara gjatë viteve të rëndësishme të pubertetit. Kjo lidhje tematike i shton një shtresë thellësie rrëfimit, pasi gërsheton së bashku universalitetin e përvojave njerëzore.

Vizioni i regjisorit përmes çdo kuadri arriti të na udhëzojë nëpër peizazhet emocionale të personazheve. Aktrimi është prekës, me humor dhe shumë autentik, gjë që e lejoi historinë të merrte frymë dhe të lidheshim me personazhet dhe rrugëtimin e tyre në nivel personal.

Filmi kap thelbin e të qenit vetvetja e vërtetë, një udhëtim i pasqyruar shpesh në tranzicionin e trazuar nga adoleshenca në moshën madhore. Aftësia e filmit për të ngjallur ndjeshmëri dhe reflektim të vërtetë është një provë e forcës së tij narrative dhe performancave delikate, por të fuqishme.

Në përgjithësi, Prishtinë, 2002 është një vepër artistike kinematografike e jashtëzakonshme që ndërthur me mjeshtëri betejat e përjetshme të rinisë me pasiguritë e dukshme të mjedisit të saj. Talenti i regjisores dhe portretizimi bindës i kastit krijuan një përvojë të paharrueshme dhe emocionale tingëlluese.

Çmimi i Garës Kombëtare ipet me mirësjellje të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës.

 

E njëjta juri ndau edhe çmimin e sapokrijuar Talent Doc, dhënë nga QKK, (Qendra Kinematografike e Kosovës) për dokumentarin më të mirë të shkurtër nga Gara Kombëtare te The Future is Better, Comrade nga Blerta Haziraj.

 

Çmimi i publikut:

Pas numërimit të votave, Snajka: Diary of Expectations  nga Tea Vidović Dalipi është shpallur fituese e çmimit të publikut të festivalit.

Çmimi i Audiencës ipet me mirësjellje nga ProCredit Bank.

Gjatë ceremonisë së mbylljes u shpallën edhe një sërë çmimesh të tjera.

 

New Wave Grant, në vlerë prej 7.000 euro + qira pajisje filmike dhe mentorim 6 mujor nga ekspertë të njohur të filmit, këtë vit iu nda dy projekteve. Fituesit janë Aurela Berila dhe Flaka Kokolli.

Grantet financiare që shkojnë për prodhimin e filmave të shkurtër jepen nga DokuFest dhe mbështeten nga SIDA dhe Ambasada Suedeze në Kosovë. 

 

Çmimi i Distribuimit, dhënë nga Radiator IP Film Sales nga Belgjika, shkoi për filmin nga Gara Kombëtare Hana e Re të Jehona Berishës.

 

Çmimi Le Fresnoy, një çmim i sapokrijuar si rezultat i një bashkëpunimi mes DokuFest dhe Le Fresnoy, Studio e njohur Kombëtare e Artit Bashkëkohor nga Franca i shkoi Blerta Hazirajt për filmin e saj të shkurtër dokumentar E ardhmja është më mirë, comrade.

 

Për herë të parë në DokuFest u prezantua çmimi Doc Alliance, për filmin e shkurtër dhe artistik, falë ftesës për DokuFest-in të jetë festival mysafir. Filmi më i mirë i shkurtër shkoi për The Cervix Pass nga Marie Bottois, ndërsa filmi më i mirë iu dha Death of a City nga João Rosas me një përmendje të veçantë për Disturbed Earth nga Kumjana Novakova dhe Guillermo Carreras Candi. Anëtarët e jurisë për Çmimin e Aleancës Doc të këtij viti ishin Anna Berthollet (CEO në Lightdox), gazetari dhe programuesi Arnaud Hée (La Cinémathèque du Documentaire) dhe programuesi i festivalit Jonathan Ali (Third Horizon,  Tribeca Film Festival).