15 November, 2022


DokuFest për 9 vite radhazi organizon eventin ‘Young Audience Award’ (YAA) kategori garuese e Çmimeve te Filmit Evropian nga Akdemia e Filmit Evropian, e dedikuar enkas për ‘audiencen e së ardhmes’ ose më saktësisht për group-moshën 12-14 vjeç.

Tre filma – dy filma të metrazhit të gjatë dhe një dokumentar – u përzgjodhën nga Akademia Evropiane e Filmit dhe për herë të parë nga një juri filmash e përbërë nga pesë ish-pjesëmarrës të ‘YAA’ të moshës 13 deri në 14 vjeç, duke përfshirë edhe Riana Gashin nga Kosova. Filmat e nominuar ishin:  ‘​Animal’ nga Cyril Dion (Francë 2021, 105'), ​‘Comedy Queen’ nga Sanna Lenken (Suedi 2022, 93'), ‘​Dreams Are Like Wild Tigers’ nga Lars Montag (Gjermani 2021, 95').

Këtë vit eventi morri formë hibride, duke zhvilluar diskutime fizike dhe online për filmat e nominuar. Për eventin online me thirrje të hapur paraprakisht janë ftuar nxënesit e moshës 12-14 vjeç nga e gjithë Kosova, ndërkaq për eventin fizik, që është zhvilluar në hapësirat e DokuKino, kanë qenë të pranishëm 70 nxënës nga shkolla ‘Mati Logoreci’ dhe ‘Gjimnazi Loyola’,  të komunës së Prizrenit. Pas filmave u mbajtën diskutimet me studentët, të udhëhequra nga ekipi i DokuFest. Ata po ashtu ndoqën diskutimet me regjisorët që u transmetuan e drejtpërdrejtë nga faqja zyrtare e ‘YAA'. 

Pas numërimit të votave që u dhanë nga juritë pas shfaqejeve dhe diskutimeve ‘YAA’ njoftoi se ‘Animal’ nga Cyril Dion është fituesi i çmimit të Young Audience Award 2022. Filmi fitues ndjek historinë e dy adoleshentëve që fillojnë një udhëtim të jashtëzakonshëm: të gjejnë një mënyrë tjetër për të jetuar përkrah specieve të tjera. Jo si predator por si miq.

Në fund të ditës juritë  morrën çertifikata për  pjesëmarrjen në këtë event.