31 May, 2023


Në një shoqëri ku ndarjet e bazuara në prejardhje sociale shpesh e lënë në hije individualitetin, një grup prej 14 të rinjsh nga Kosova nisën një rrugëtim artistik transformues këtë muaj. Nëpërmjet bashkëpunimit të tyre, ata synuan të sfidonin idetë e paracaktuara që mbajmë për njëri-tjetrin dhe të reflektonin mbi rëndësinë e unitetit dhe mirëkuptimit.

Gjatë një jave, këta të rinj eksploruan Kosovën, duke përdorur mediumin e artit pamor për të hedhur dritë mbi ndarjet që shpesh kaluan pa u vënë re dhe normalizoheshin brenda diskursit kulturor dhe opinionit publik. Misioni i tyre ishte të prishnin këto ndarje dhe të krijonin një hapësirë për dialog dhe bashkëpunim të hapur.

Dy ditët e para HDISY-KS? grupi vizitoi tre hapësira anembanë Kosovës, secila e përqendruar rreth shprehjes së artit, komunitetit dhe të drejtës së qytetarëve për t'u mbledhur. Këto hapësira u dhanë pjesëmarrësve një mundësi për t'u angazhuar me iniciativa që kishin prioritet të vërtetën, mirëkuptimin, historinë e përbashkët dhe thelbin e njerëzimit, në vend të kufijve politikë.

Gjatë udhëtimit të tyre, grupi u nda në çifte dhe secila palë kishte për detyrë të krijonte një video në lidhje me përshtypjet e tyre fillestare për njëri-tjetrin. Ky eksperiment social synonte të sfidonte nocionin se përshtypjet e para mbeten gjithmonë. Së pari, në malet e Rugovës, dhe më vonë në njërën nga urat që lidh Mitrovicën Veriore dhe Jugore, pjesëmarrësit hulumtuan idetë e tyre të paramenduara dhe thelluan në kompleksitetin e lidhjes njerëzore.

Projekti HDISY-KS? gjeti rezonancë në iniciativa të ngjashme që i jepnin prioritet bashkëpunimit dhe mirëkuptimit si katalizatorë për ndryshimet shoqërore në Prishtinë. Ekspozita si "Fehead Vulva Channeling Research" nga Sofia Braga dhe "Një herë dhe kurrë më", një homazh për 1,133 fëmijët që humbën jetën gjatë luftës së Kosovës në 1999-2000, ishin shembuj të largimeve nga qasjet thjesht politike dhe një thirrje për përparim përmes përvojave të përbashkëta.

Kulmi i rrugëtimit të tyre ishte kthimi në Prizren. Pas pesë ditësh eksplorimi, duke u thelluar në iniciativa të ndryshme, ideologji, shoqëri, komunitete dhe këndvështrime të njëri-tjetrit, ata arritën në fazën përfundimtare të rrugëtimit të tyre. Këtu, ata u futën në sferën e tregimit audiovizual për të përcjellë përvojat dhe njohuritë e tyre të reja.

Gjatë kohës së tyre së bashku, grupi mirëpriti edhe regjisorin Zgjim Terzi, i cili ndau ekspertizën e tij dhe inkurajoi pjesëmarrësit të sjellin në jetë historitë e tyre unike. Për më tepër, partnerët e projektit, Misioni i OSBE-së në Kosovë, ofruan mbështetje dhe udhëzime të vlefshme gjatë gjithë rrugëtimit.

Për të konkluduar kampin pjesëmarrësit intervistuan njëri-tjetrin. Intervistja sillej rreth pyetjes, "Si të shoh?". Këto intervista do të shfaqen në ekspozitën me të njëjtin emër në edicionin e 22-të të Dokufestit, duke i ftuar shikuesit të sfidojnë perceptimet e tyre dhe të përqafojnë një kuptim më të thellë të të tjerëve.

Me shpresën për t'u lënë pjesëmarrësve një kuptim të thellë dhe të pasuruar të botës rreth tyre, edicioni i parë i HDISY-KS? projekti synonte të çmontonte paragjykimet, të nxiste unitetin dhe të nxiste ndjeshmërinë përmes bashkëpunimit artistik. Duke sfiduar status quo-në dhe duke theksuar bashkëpunimin dhe mirëkuptimin, këta të rinj u përpoqën të hapnin rrugën për një shoqëri më gjithëpërfshirëse dhe më të dhembshur.