Balkan Dox

Dida

Switzerland
2021 — 78 min / Colour

1

Përshkrimi

Pesëmbëdhjetë vite më parë, Nikola u largua nga Serbia duke ndjekur zemrën e tij për në Zvicër. Që prej atëherë jeta e tij ndahet në mes dy shteteve dhe tri grave: nëna e tij Dida, gjyshja dhe gruaja e tij. Nëna e tij ka paaftësi në të nxënë dhe ka qenë gjithmonë e varur nga gjyshja e saj. Me që gjyshja po plaket, Beogradi po e thërret Nikollën të kthehet. Ai nuk do ta zhgënjejë të ëmën, por do t’i realizojë planet e tij me familjen e tij të re në Zvicër. Kjo e detyron atë të përballet me dilemën morale: Si mund t’i ndihmojë të ëmës të jetojë një jetë ta pavarur pa e humbur të tijën. Një dokumentar që të ngroh zemrën dhe argëtues për një djalë që përpiqet të marr rolin e gjyshes.

Trailer Zyrtar

Biografia e Regjisorëve

Nikola Ilić born,1977 in Belgrad, is a director and cinematographer living between Switzerland and Serbia. 2010 he majors in Video at the Lucerne School of Art and Design. He’s the co-director of KOD ĆOŠKA (2013) and JUST ANOTHER DAY IN EGYPT (2015). Also his latest short RAKIJADA (2016) was shown all over the world and won various prices. He‘s the DOP of the well received short ALL INCLUSIVE (2018) by Corina Schwingruber Ilić. Corina Schwingruber Ilić born in 1981, studied at the University of Arts in Basel, in Belgrade, and at the Lucerne School of Art and Design. She has shot a number of award-winning short docs together with Nikola Ilić, such as KOD ĆOŠKA (2013) or JUST ANOTHER DAY IN EGYPT (2015) . Her shorts BAGGERN (2011) and INS HOLZ (Co-director: Thomas Horat, 2017) became festival hits, ALL INCLUSIVE (2018) was selected at over 200 festivals such as Venice, Toronto and Sundance and was honoured with the Golden Dove of DOK.Leipzig among many other awards.

Buy Tickets (Cinema)

Regjia

Nikola Ilić

Corina Schwingruber Ilić

Producent

Franziska Sonder

Karin Koch

Kinematografia

Nikola Ilić

Editimi

Myriam Flury

Zëri

Vladimir Rakic

Ivan Antić

Shfaqjet dhe Çmimet

Visions du Réel , Switzerland, 2021

Molodist, Kyiv IShFF, Ukraine, 2021