Coup 53

United Kingdom, United States, Iran
2019 — 119 min / Colour and B&W

1

Përshkrimi

Derisa po bënte një dokumentar për grusht shtetin anglo-amerikan në Iran më 1953, regjisori iranian Taghi Amirani dhe redaktori Walter Murch (Apocalypse Now, The Godfather, The English Patient) zbulojnë një arkiv të paparë më parë të fshehur për dekada të tëra. Pamjet në 16 mm dhe dokumentet jo vetëm që i lejojnë regjisorit të tregojë historinë e përmbysjes së qeverisë iraniane me detaje të paprecedent, por edhe çojnë drejt zbulimeve të vrullshme në lidhje me sekretet e errëta britanike të varrosura për 66 vjet. Ajo që fillon si dokumentar historik për 4 ditë në gusht të vitit 1953 kthehet në një hetim të gjallë, duke i futur regjisorët në ujëra filmik të paeksploruar. COUP 53 është filmi debutues me metrazh të gjatë i Taghi Amiranit.

Trailer Zyrtar

Biografia e Regjisorit

Taghi Amirani is an Iranian documentary filmmaker based between Iran and the UK. He studied physics at university before going to film school in England. He has made over 40 TV documentaries since 1989 and has run the New York Marathon twice. It has taken him 10 years to make COUP53. COUP 53 is his debut feature.

Regjisor

Taghi Amirani

Producent

Paul Zaentz

Kinematograf

Taghi Amirani

Montazha

Walter Murch

Zërimi

Jim Goddard

Shfaqjet dhe Çmimet

CPH:DOX, Denmark, 2019

BFI London FF, United Kingdom, 2019

Telluride FF, United States, 2019

Vancouver IFF, Canada, 2019

Palm Spring IFF, United States, 2020

Gothenburg FF, Sweden, 2020

Webfaqja Zyrtare e Filmit

http://www.coup53.com/