NITA LUCI

Ass. Prof. Nita Luci është një studiuese feministe. Ajo jep mësim në Universitetin e Prishtinës ku kryeson Departamentin e Antropologjisë. Bursa e saj fokusohet në kryqëzimin e politikës kulturore nacionaliste, burrërisë, kujtesës dhe lëvizjeve politike. Ajo ka bashkëthemeluar Programin Universitar për Studime Gjinore - UP, dhe ka marrë grante të shumta kërkimore, bursa dhe ka udhëhequr projekte mësimore/kërkimore. Ajo gjithashtu ka punuar me nisma të artit pjesëmarrës dhe bashkëkohor, kohët e fundit si hetuese në projektin UKAHRC/GCRF Ndryshimi i Historisë, duke eksploruar mënyrat në të cilat artistët, organizatat artistike dhe nismat, mund të angazhojnë të rinjtë në edukimin qytetar, trashëgiminë dhe drejtësinë sociale.

WOUTER JANSEN

Wouter Jansen është pronar i kompanisë së shitjes dhe shpërndarjes së festivaleve ‘Square Eyes’, e cila përfaqëson tipare të theksuara, të drejtuara nga autori dhe filma të shkurtër, dhe bashkëpunon ngushtë me kineastët për të hartuar strategji të shpërndarjes dhe shitjes të festivalit me porosi. Kjo ka rezultuar në një katalog të vogël të filmave që shfaqen në festivale prestigjioze dhe fitojnë çmime të shumta gjatë viteve të fundit në Kanë, TIFF, Berlin, Locarno dhe Clermont-Ferrand. Wouter ka ligjëruar në shkolla si Le Fresnoy, HEAD Geneva dhe Akademia e Filmit në Hollandë, si dhe ka moderuar dhe udhëhequr punëtori në festivale si IDFA, Locarno, True/False, Winterthur, VIS Vienna Shorts dhe të tjera. Ai është një alumni i Talents Berlinale.

ZIAD KALTHOUM

Ziad Kalthoum është një regjisor sirian që aktualisht jeton në Berlin. Në dokumentarin e tij të parë ‘OH MY HEART’ ai portretizoi një grup të grave kurde që kanë zgjedhur të jetojnë në një shoqëri pa burra. Filmi u ndalua të shfaqet në Siri për arsye politike. Në vitin 2012, gjatë shpërthimit të revolucionit sirian, ai filloi të punonte në filmin e tij të parë të metrazhit të lartë, ‘THE IMMORTAL SERGEANT’, ndërsa shërbente një shërbim të detyrueshëm ushtarak. Filmi pati premierën e tij në Festivalin e Filmit në Locarno në 2014, ndërsa në 2015, ai fitoi Festivalin Arabik të BBC në kategorinë ‘Dokumentari më i mirë artistik’. Duke refuzuar të luftojë me njerëzit e tij, ai u largua nga Ushtria Siriane në vitin 2013 dhe iku në Bejrut, ku filloi të punojë në “Shije të çimentos”. Filmi ka udhëtuar nëpër festivale në të gjithë botën dhe ka fituar çmime të ndryshme, Golden Sesterce për Dokumentarin më të mirë në Visions du Réel është një prej tyre.