INTERNATIONAL FEATURE DOX

VALÉRIE MASSADIAN

Valérie Massadian është regjisore dhe fotografe autodidakte franko-armeneze. Filmi i saj i parë, ‘Nana’, mori çmimin Opera Prima në Festivalin e Filmit në Locarno në vitin 2011. Filmi i saj i dytë artistik, ‘Milla’, si dhe filmat e saj të shkurtër, janë shfaqur dhe e vlerësuar në Festivale Ndërkombëtare të Filmit si Locarno, Valdivia, Jeonju, Ficunam, Doc Lisboa... Puna e saj fokusohet te personazhet femra. Natyra e tyre shtazore, lidhja e tyre me botën dhe natyrën. E ushqyer në vazhdimësi me secilin protagonist, duke përzier përrallën me realizëm, poetikën dhe politikën, filmat e saj luajnë me kufijtë e fiksionit, duke definuar kufinjtë e vetë.

DARIO OLIVERIA

Themelues dhe bashkë-drejtues i ‘Curtas Metragens Vila do Conde Film Festival’ nga viti 1993 deri në 2013. Themelues dhe drejtor i përgjithshëm i festivalit të filmit ‘PortoPostDoc’ që nga viti 2014. Kurator i shumë ekspozitave të video artit në ‘Solar Galeria’ të ‘Vila do Conde’. Drejtues i programit të filmit dhe multimedias në kryeqytetin Evropian të kulturës, Porto 2001. Drejtues i programit të ‘Estaleiro Vila do Conde’ 2011/2012. Producent i disa filmave dokumentarë dhe të shkurtër. Juri në disa festivale ndërkombëtare të filmit. Koordinator i tryezave dhe seminareve në ‘Honk Kong International Film Festival’. Përgjegjës i blerjeve në ‘Atalanta Filmes Portugal’ 2005/2006. Përgjegjës për programin e muzikës dhe filmit në Festivalin Ndërkombëtar të Xhazit në Porto 1999-2001. Mësues i edukimit artistik në sistemin e arsimit kombëtar publik dhe studimeve filmike në ‘Escola das Artes Catolica Porto University’. Themelues dhe Drejtor i ‘PortoPostDoc’ që nga botimi i parë.

MARYAM TAFAKORY

Maryam Tafakory, e lindur në Iran, është një artiste dhe regjisore, kolazhet tekstuale dhe filmike të së cilës gërshetojnë poezinë, filmin dokumentar, arkivin dhe materialet e gjetura. Puna e saj është ekspozuar ndërkombëtarisht duke përfshirë MoMA Doc Fortnight; IFF Roterdam; EIFF Edinburgh; MIFF Melburn; E vërtetë/E gabuar; Muzeu i Pergamonit; M HKA; dhe Arkivi i Filmit Antologjik, ndër të tjera. Ajo ka marrë disa çmime duke përfshirë Ammodo Tiger Short në IFFR-në e 51-të, ‘Barbara Hammer Feminist Film Award’ në Festivalin e 60-të të Filmit Ann Arbor, Çmimin e Jurisë në Documenta Madrid dhe filmin më të mirë të shkurtër në ‘Festival de Cine Lima Independiente’. Ajo u nderua me çmimin ‘Flaherty/Colgate Distinguished Global Filmmaker in Residence’ (NY) në 2019, dhe një ‘MacDowell Fellowship’ në 2022.