WR: Mysteries of the Organism

W.R. - Misterije organizma

Yugoslavia/Germany, 1971, 84 min, Colour and B&W

Kryevepra e guximshme në mënyrë radikale e artistit të lindur në Beograd Dusan Makavejev mbase është standardi i artë me të cilin matet e gjithë kinematografia avangarde e Ballkanit; një përzierje e dendur dhe provokative e terapisë Reichiane, çlirimit seksual dhe alternim eksperimental jo artistik me dashurinë e dënuar të një gruaje serbe për një patinator rus. Në atdheun e Makavejevit, puthadorët kulturor komunist e ndaluan WR e guximshëm për gjashtëmbëdhjetë vite dhe regjisori u dërgua në ekzil. Me largimin e regjisorit, risitë tejet origjinale në kinematografinë jugosllave erdhën deri te një ndalim i papritur. “Ndoshta është sikur një pasqyrë,” tha Makavejevi pasi u dëbua për WR-në. “Njerëzit përmbahen për vete dhe shohin reflektimin e vetëm asaj nga e cila më së shumti ofendohen”.

CREDITS

Director:

Dušan Makavejev

Producer:

Dušan Makavejev

Cinematography:

Aleksandar Petkovic,Predrag Popovic

Editing:

Ivanka Vukasović

Sound:

Miodrag Petrovic-Sarlo

DIRECTOR'S BIO

Dušan Makavejev (born 1932) is a Serbian, former Yugoslavian, filmmaker most known for his works which contributed to the Black Wave film movement. Makavejev's first three feature films, Man Is Not a Bird, Love Affair and Innocence Unprotected all won him international acclaim. He won won the Silver Bear Extraordinary Prize of the Jury at the 18th Berlin International Film Festival. His 1971 film W.R.: Mysteries of the Organism was banned in Yugoslavia due to its sexual and political content. The political scandal surrounding Makavejev's film effectively ended his domestic career and caused him to leave Yugoslavia and work abroad in Europe and North America.

FESTIVALS & AWARDS

Germany, 1971, Berlinale, FIPRESCI Prize - Special Mention

Berlinale, Germany 1971 - FIPRESCI Prize - Special Mention

United States, 1971, Chicago IFF , Winner Gold Hugo

Chicago IFF , United States 1971 - Winner Gold Hugo

CONTACT

Janus Films
215 Park Ave. South
5th Floor, New York, NY 10003
(212) 756-8822
booking@janusfilms.com