The Stone Speakers

Kameni Govornici

CanadaBosnia and Herzegovina, 2018, 92 min, Colour

Bosnja dhe Hercegovina e ditës së sotme është një shtet që akoma lëkundet nga lufta civile e fillimviteve ’90. Ekonomia e Bosnjës nuk u rimëkëmb kurrë, dhe shteti mbetet i ndarë. Në mënyrë që të përballojnë, shumë qytete janë transformuar në destinacione unike turistike që përmbledhin historinë, fenë, politikën dhe folklorin. Vendet turistike të promovuara nuk janë vetëm një reflektim i përpjekjeve të njerëzve për të krijuar jetesën por edhe si mjet për të promovuar dhe krijuar rrëfime konkurruese për të shkuarën, të tashmen dhe të ardhmen e vendit. The Stone Speakers eksploron katër qytete në Bosnje dhe Hercegovinë përmes turizmit të tyre, duke i zbuluar ngadalë këto rrëfime konkurruese.

CREDITS

Director:

Igor Drljača

Producers:

Igor DrljačaAlbert Shin

Cinematography:

Amel Djikoli

Editing:

Igor Drljača

Sound:

Aaron Mirkin

DIRECTOR'S BIO

Born in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, Igor Drljača completed his Masterʼs in Film Production at York Universityʼs graduate program in 2011. He is the recipient of the Ontario Art Council's K.M. Hunter artist award for media arts in 2014. His award winning shorts include Woman in Purple (2010), and The Fuse: or How I Burned Simon Bolivar (2011), which have screened at hundreds of festivals, including: South by Southwest, Toronto, Telluride, Tampere, Palm Springs Shortfest, Vancouver and Melbourne. In 2013, The Fuse was nominated as best short documentary at the Canadian Screen Awards. His critically acclaimed debut feature Krivina (2012) premiered at TIFF and had its international premiere at Rotterdam. He co-produced Albert Shinʼs In Her Place (2014), which received 7 CSA nominations, including best picture.

FESTIVALS & AWARDS

Germany, 2019, Berlinale,

Berlinale, Germany 2019 -

Canada, 2019, TIFF Toronto,

TIFF Toronto, Canada 2019 -

Canada, 2019, Vancouver IFF,

Vancouver IFF, Canada 2019 -

CONTACT

TimeLapse Pictures
1121 Bay St. Suite #704
Toronto, Ontario
M5S-3L9, Canada
Igor Drljaca
+1 416-918-7970
igor@timelapsepictures.ca
www.igordrljaca.com