Balkan Dox

IMAGES FROM THE SIEGE - A NEWSREEL HISTORY OF COMMUNIST ALBANIA - II

Albania
— 60 min / Black and white

1

Përshkrimi

NË FESTIVALIN E 11 TË KËNGËS (1971) (11 min)
Dir. Donika Muci
Askush nuk e di pse me siguri, por nga 1968 deri në 1973, Shqipëria komuniste gëzoi një liberalizim të shkurtër në arte. Librat e ndaluar dhe vinilet e Beatles ndryshuan duart. Skrimtari i nominuar për Nobel i Shqipërisë, Ismail Kadare, shkroi dy nga kryeveprat e tij më të famshme, Kështjella (1970) dhe Kronikë në gur (1971), gjatë kësaj periudhe. Aranzhmanet rock and roll dhe xhaz të paraqitura në këtë dokumentar koncerti, ishin preteksti që solli fundin e shkrirjes artistike. Disa interpretues të parë në festival u dërguan në burg ose internim të brendshëm. Dirigjenti muzikor, i qeshur, Gasper Çurçia, u akuzua më vonë për falsifikim të biletave të autobusit dhe u ekzekutua.

PËRJETSI  (1974) (7 min)
Dir. Dhimitër Anagnosti
Dhimitër Anagnosti (l. 1936) konsiderohet nga shumë kineastë shqiptarë si regjisori më i talentuar i vendit, një mjeshtër që bëri reputacionin e tij të epokës komuniste si skenarist dhe regjisor i filmave fikcion. Ky dokumentar i ripërpunuar u skajua në prag të shtypjes së artistëve, çuditërisht meqenëse është një odë lajkatare, me ngjyra të ndezura të diktaturës, e porositur në tridhjetë vjetorin e pushtimit komunist.

GJYQI KUNDËR TË DEKLASUARVE NGA POSHNJA BERAT 6-7 JANAR 1978  (1978) (17 min)
Dir. Abaz Hoxha
Ndoshta si dëshmia më tronditëse e pamëshirshmërisë së regjimit komunist të Shqipërisë, ky dokumentar paraqet një gjyq publik në një kinema të mbushur plot: katër të rinj të akuzuar për sabotim industrial dhe duke dëgjuar muzikë të huaj. Në finale, duke përsëritur shfaqjet e gjykimeve staliniste të viteve 1950, audienca duartrokit dënimet me vdekje për dy të pandehurit dhe burgimet e gjata për dy të tjerët që në mënyrë absurde gjithashtu humbin të drejtat e tyre të votës. Akulli i ftohtë Poshnja është një film i shfaqur rrallë, i ndaluar (nuk është renditur as në faqen e arkivit shqiptar), përpjekja e vetme regjisoriale e studiuesit kryesor të filmit në Shqipëri, Abaz Hoxha.

NË UDHËT E VITET 2010 (1980) (7 min)
Dir. Esat Musliu
Në vitin 1980, Shqipëria ishte prishur me të gjitha superfuqitë e botës. Izolimi e shtyu vendin në një cep. Prodhimi industrial u ngadalësua gadi në një ndalje të plotë. Radhët rriteshin për bukë, mish dhe qumësht. Për të frymëzuar punëtorin tipik socialist, ky prodhim i Kinostudio theksoi arritjet e një punëtori model i cili ka përmbushur qëllimet e tij të punës tridhjetë vjet në të ardhmen. Regjisori Musliu me ironi pasqyron shumicën e retorikës qesharake që mbushnin mediat e kontrolluara nga shteti.

Trailer Zyrtar