12/08/2021

Gardhet kufitare ndarëse të refugjatëve i shtohen marrëdhënieve tashmë të ndërlikuara midis kroatëve dhe sllovenëve të rajonit Kupa.

Regjisor: Tiha K. Gudac
Producent: Frederik Nicolai, Eric Goossens
Vendi: Belgjikë, Kroaci, Lituani, Norvegjji, Slloveni

Historia jugosllave dhe kufijtë e Ballkanit janë tejet të ndërlikuara. Kjo është arsyeja pse regjisores kroate Tiha K. Gudac iu desh të shpjegonte faktet aktuale sa më qartë që të ishte e mundur në fillim të dokumentarit të saj të dytë artistik The Wire.

Filmi është pjesë e Koleksionit Borderline, një seri prej gjashtë dokumentarësh për jetën rreth kufijve në Evropë. Ai ka të bëjë me një gardh që qeveria sllovene e vendosi në lumin Kupa, që shënon  një pjesë të kufirit të saj me Kroacinë, në mënyrë që të ndalojë refugjatët të hyjnë në Evropë. Të dy vendet janë pjesë e BE-së, por Kroacia nuk është në zonën Shengen. Aktualisht, 187 km nga kufiri 667 km i gjatë është i mbrojtur me gardh, shumica me tela prerës.

Një zë në hapje shpjegon se si për shekuj të dy kombet jetuan krah për krah si fqinjë të mirë, miq madje edhe të dashuruar. Filmi dëshmon se gjërat nuk janë aq të thjeshta, duke krahasuar qëndrimet e krahut të majtë, trashëgimtarëve të traditës komuniste të Jugosllavisë, dhe të krahut të djathtë të cilët më shumë identifikohen me bashkëpunëtorët nazistë të Luftës së Dytë Botërore-Ustasha në Kroaci dhe Domobrani në Slloveni

Gudac zgjodhi disa protagonistë që i përkisnin të dy ideologjive, por gjithashtu siguroi hapësirë të mjaftueshme për dëshmitë e emigrantëve-të cilët të djathtit i quajnë "ilegalë", dhe të majtët, "refugjatë". Në mes të rrugës rri ulur pronari i një kompanie që kujdeset për turistët në lumë. Është një destinacion i famshëm, me ujin e tij të pastër, të gjelbër dhe pyjet e bukura përreth. Biznesi i tij tani është në rrezik - teli prerës  nuk para tërheq vizitorët - dhe ai kurrë nuk parë asnjë refugjat. Sidoqoftë, një burrë tjetër vendas thotë se takoi emigrantët, i ushqeu ata dhe ata i vodhën varkën.

Një fermer, nip i njërit prej Domobranëve të vrarë pas përfundimit të luftës, tregon histori të tmerrshme, të vështira për t’u besuar torturash e madje edhe kanibalizmi. Më vonë, shohim atë me gruan dhe djalin e tij, duke kërkuar në mënyrë aktive ilegalët për t'i «larguar» (qëndrimi i tyre më tepër nënkupton dhunë fizike), pasi ata vetë ulen në mënyrë të paligjshme nën tel për të shkuar në anën tjetër.

Nga ana tjetër, një profesor dhe artist i krahut të majtë thot se teli prerës  i kujton vizitën e tij në Auschwitz. Ai gjithashtu merr pjesë në përkujtimin vjetor të lëvizjes Partizane të rajonit, i cili krahasohet me një festë të "miqësisë midis dy palëve" në formën e një konkursi noti. Një flamur Ustasha mund të vërehet në sfondin e ngjarjes me diell, me ngjyra të ndezura, ku garuesit notojnë në dy anët e kufirit Shengen.

Këto sekuenca janë të ndërthurura me dëshmitë e refugjatëve, të vendosura në zërin në sfond kundrejt imazheve që kalojnë nëpër pyllin e dendur (refugjatët e quajnë «xhungël») në një rezultat dramatik, shpesh kërcënues. Dihet se policia kroate abuzon dhe grabit ata që arrijnë të kalojnë në vend nga Bosnja para se t'i kthejnë ata. Në një segment të zgjeruar në Bosnjë, ne më në fund i shohim këta njerëz të cilët Gudac me të drejtë nënkupton se janë të padukshëm në Kroaci dhe Slloveni - të paktën për qytetarët e rregullt që nuk janë fashistë, ose aktivistët që përpiqen t'i ndihmojnë ata – pasi që shtetet me siguri nuk do ta bëjnë. 

Një person i tillë në Bosnjë, të cilën refugjatët e quajnë Mama, drejton një qendër ku ajo i pret dhe i ushqen ata. Kjo pjesë, edhe nëse del stilistikisht në një shkallë të caktuar, është vendimtare për mesazhin se jeta e kujt është me të vërtetë në rrezik. Kroatët dhe sllovenët rreth kufirit mund të jenë në siklet, por kjo nuk është asgjë në krahasim me katastrofën humanitare që BE ka krijuar dhe vazhdon të përjetësohet.

Filmi i parë i fuqishëm i Gudac, Naked Island, tregonte historinë e gulagut jugosllav gjyshërit e së cilës mbijetuan në vitet 1950. Kjo mund të ofrojë një ide se nga vjen nevoja e saj për të balancuar ideologjitë: edhe nëse ky vend komunist ishte shumë më liberal sesa, të themi, Hungaria apo Rumania, ai kishte pjesën e tij të konsiderueshme të shtypjes politike. Por sot, me rritjen e shpejtë të fashizmit kudo në Evropë, me qeverinë e vendosur të së djathtës në Slloveni dhe revizionizmin e mbështetur nga shteti që ka ringjallur kukullën naziste, shtetin e Pavarur të Kroacisë i cili po varros në mënyrë aktive trashëgiminë e lëvizjes së parë dhe më të madhe të rezistencës në Evropë , është e rëndësishme të mbahet në mend se ideologjitë nuk mund të barazohen thjesht.

Nuk ka zgjedhje të drejtë ose të gabuar këtu për një kineast, dhe opsioni më i keq do të ishte të pretendohej se fashistët nuk janë rreth nesh, duke u ndjerë gjithnjë e më të sigurt për të nxitur propagandën e tyre urrejtëse dhe për të sulmuar pakicat dhe refugjatët. Partitë politike populiste kujdesen për emëruesin më të ulët të përbashkët dhe është e lehtë t'i ngacmosh njerëzit me frikën e Tjetrit. Arroganca liberale dhe nënçmimi i masave të gabuara, "injorante" prandaj i shërben pak qëllimit përtej zgjerimit të humnerës në shoqëritë tona të ndara. Gudac sigurisht që mori një vendim të saktë, vendimtar: ta përfundonte filmin e saj në një shënim të pakëndshëm dhe me një mesazh të qartë për natyrën e telit dhe kë do të shkatërronte, në mënyrë efektive.

Recension nga Vladan Petkovic, publikuar në  MODERN TIMES REVIEW