Talking About Trees

Banc d'attente

France/Sudan/Germany/Chad/Qatar, 2019, 94 min, Colour

Ibrahimi, Suleimani, Manari dhe Altayebi kanë qenë shokë për më se 45 vite. Ata u larguan nga mëmëdheu i tyre në vitet 1960 dhe 1970 për të studiuar filmin jashtë vendit dhe themeluan Grupin e Filmit Sudanez më 1989. Vite pas ekzilit dhe largësisë, ata u bashkuan, duke shpresuar që më në fund të bëjnë ëndrrën e tyre të vjetër realitet; të sjellin kinemanë në Sudan. Ata janë të vendosur të lënë diçka prapa dhe të ngjallin dashurinë për kinemanë. Nëpër imazhet që krijuan, ato që kanë humbur dhe ato që kanë shpresuar se do ti bëjnë, shfaqen fytyra të bukura dhe të tmerrshme të vendit të tyre.

CREDITS

Director:

Suhaib Gasmelbari

Producer:

Marie Balducchi

Cinematography:

Suhaib Gasmelbari

Editing:

Nelly Quettier,Gladys Joujou

Sound:

Jean Mallet

DIRECTOR'S BIO

Suhaib Gasmelbari was born in 1979 in Sudan. He studied Cinema in France at the University of Paris VIII. He has written and directed several short films, both fiction and documentary. TALKING ABOUT TREES is his first feature film. He is also a researcher with a special focus on audio-visual archives. Through his research he was able to find some long-lost Sudanese films, and actively participates in international and local projects for saving and digitizing Sudanese films, including those of Ibrahim Shadad, Suleiman Mohamed Ibrahim and Altayeb Mahdi.

FESTIVALS & AWARDS

Germany, 2019, Berlinale, Glasshütte Award of Best Documentary, Panorama Audience Award

Berlinale, Germany 2019 - Glasshütte Award of Best Documentary, Panorama Audience Award

Turkey, 2019, IFF Istanbul, FIPRESCI Prize, Special Prize of the Jury

IFF Istanbul, Turkey 2019 - FIPRESCI Prize, Special Prize of the Jury

Poland, 2019, Millennium Docs Against Gravity,

Millennium Docs Against Gravity, Poland 2019 -

CONTACT

Wide House
Anais Clanet
ac@widehouse.org
+33 683221806